Albury Wodonga Regional Cancer Centre

Healthcare

October 2016

With inspiring architecture by Billard Leece Partnership – this new Cancer Treatment and Care Hospital is a step beyond the normal healthcare environment.

An adventurous floor plan with angled windows and views to the surrounding mountains, created scope to play internally with angled timber and window seats, intimate nooks for patients and their families.

The single building contains day Radiotherapy Treatment Spaces and a Wellness Centre on the ground floor, Consulting Suites and Day Oncology Treatment Spaces on the first floor and three branches of Inpatient rooms with associated family breakout spaces on the third floor.

With our usual aim to maximize natural daylight and external views to all patient interiors, the material palette is soft and neutral. Acoustically and visually softening the volumes with acoustic panels, limed timber veneers, pastel coloured upholsteries and beautiful watercolour washes of graphic imagery by Emery Studio. A central sculpted timber and glass staircase winds between all floors, encouraging conversation and exercise – an active focal point.

The Day Oncology is planned to allow all patients external views, snaking along the window edge with inbuilt adjacent window ledge seats for friends and relatives. Services and storage are concealed in dividing wall pods and staff are seated at sporadic centrally located desks with ease of vision and access to all patients.

The Wellness Centre is designed to educate patients but mostly to provide comfort – in the words of the Maggie Centre “like a good of tea”.
A homelike atmosphere is created with communal dining table, open kitchen connected to a courtyard garden and lounges for meeting with counselors and fellow patients.

There are teams of extraordinary people working shifts and in enclosed environments in Cancer Care and Treatment so staff breakout spaces are given lots of love with open kitchens, island benches, communal tables, lounges and great views.

This truly is a magic building supporting and comforting patients and their families in a stressful time and the staff members who work tirelessly to heal them. Architecture too becomes a contributing part of the healing process.